01 Már A kaland

Régen írtam ide a blogba utoljára. Nem is igen volt miről írnom. Persze érdekességek történtek, történnek, de egyre kevésbé éri el nálam a “posztolási küszöböt”, amivel találkozom. Sok esetben pedig inkább negatívan látom a dolgokat, arról pedig nem szívesen blogolok.

Ez a bekezdés sem a szakmáról szól. Illetve nagyon kevésbé szól a szakmáról. Tényleg inkább csak amolyan érdekesség.

Vásároltam egy könyvet, amelynek a címe: Adventure Motorcycling Handbook. (hetedik kiadás, szerző: Chris Scott))

A képen az Adventure Motorcycling Handbook legfrisebb kiadása látható, egy kávéscsésze és egy bonsai szerű növény társaságában.

A Könyv. Megfelelő környezetben.

Na ez pont úgy hangzik, mint aminek semmi értelme. Hogyan lehetne már egy könyvben, mi több kézikönyvben leírni a kalandmotorozás dolgait? Ezt ki kell próbálni, el kell menni és csinálni. Mi a fenét lehet erről olvasni és milyen értelmes tartalmat lehet erről írni? Valaki, még ha sokat is járt a világban, mégis hogyan tudna egy kézikönyvben választ adni megannyi egyéni kérdésre?

Egyszóval: nagyszerűen. Elképesztő könyv, elképesztő hasznos és nagyon aktuális tanácsokkal.

Felépítésére tipikus kézikönyv, hiszen elkülönítve találjuk a főbb témákat, bármikor a megfelelő fejezethez lapozhatunk és gyorsan elérjük az éppen szükséges információkat, legyen a kalandhoz szükséges motor kiválasztása, a gyógyszerek válogatása vagy akár a vízumok szükségessége. De, nem ez a jó benne. Hanem az, hogy valójában ez egy szórakoztató regény, egy ponyvairodalom, tele feszültséggel és izgalommal. Na jó, kell hozzá érdeklődés, mondjuk egy sakkozó nem feltétlen éli meg izgalmasnak azt, hogy milyen utakra vagy nem utakra számíthat közép-Afrikában.

Én most regényként olvasom, nem tartom valószínűnek, hogy bármikor is megfordulok komolyabb kalandtúra céllal az AMZ területek bármelyikén (Adventure Motorcycling Zone), de gondolatban minden este, amikor előveszem, egy kicsit része vagyok az ilyen utazásoknak.

Hogy legyen egy kis szakma is itt: Azt hiszem, hogy sok tananyagnak hasonlóan kellene felépülnie. Olyan gyors és azonnal használható tudást és problémamegoldást kellene nyújtania, amit ez a könyv ad a saját területén. Kereshetően, átugorva fejezeteket, visszalépve részekhez. Összekapcsolva az eltérő, de mégis illeszkedő tartalmakat. Ebben a könyvben nyomtatásban több aktualitást látok, mint motorostúra oldalak, útvonalgyűjtő alkalmazások tucatjain. Ebből nagyon jó e-learning tananyagot lehetne készíteni:)