Mindmap, fogalomtérkép, gondolattérkép – kell ez nekem?

14 okt Mindmap, fogalomtérkép, gondolattérkép – kell ez nekem?

Jó rég, még a HTK-s időkben foglalkoztam utoljára a gondolattérképekkel. Akkor arról írtam, hogy mennyire találom hasznosnak vagy éppen haszontalannak a gondolat-, vagy fogalomtérképeket. A bejegyzés itt olvasható.

Azóta eltelt némi idő, ideje kicsit megint foglalkozni a témával. Akkor azon a véleményen voltam, hogy nekem túl bonyolult a mindmap készítés. Sokkal lineárisabb gondolkodású vagyok és tökéletesen kielégít, ha a szokásos jegyzetelési módszereket használom, legyen az papírra vagy gépre írt jegyzet.

Azóta pár projektben azonban használtam, használtuk a gondolattérképeket. Alapvetően a tudásmenedzsment központú projektek megbeszélései, illetve azok emlékeztetői, Mindomoban (https://www.mindomo.com/hu/) készülnek el. Mindomoban készítettem már tudástérképet is egy szervezet számára, amelyből végül posztert is csináltunk. A szervezeti tudás egyszerű, látványos bemutatására például egészen jó eszköz a gondolattérkép. Hangsúlyozom grafikai alkalmazásra. Azonban a tudástérképek egyik legfontosabb szerepét nem tudja betölteni, miszerint ha valami változik, akkor az összefüggésében lévő témák is változzanak. Ezeket a változásokat minden esetben kézzel kell átvinni, ami egy közepes szervezetben is már kilátástalan munkát jelent.

Tudástérkép minta

Az itt látható példa egy szervezeti tudástérkép ábrája. Szándékosan fényképeztem úgy, hogy a lényegi adatok nem látszanak, elnézést, de nem vagyok benne biztos, hogy azt megmutathatnám. Látható, hogy egy szervezet, viszonylag kicsi szervezeti egységénél is sok összefüggés lehet, amelyek változásának követése nem egyszerű. Ebben az esetben a cél az volt, hogy az egyes területek és szakemberek lássák, hogy a munkájuk elvégzéséhez milyen tudással és képzettséggel kell rendelkezniük. Ez poszter formájában még a munkahelyekre is kikerül. A változások követése azonban nem megoldott.

Szóval akkor változott volna a véleményem? Azóta lelkes gondolattérkép készítővé váltam? Nem, nem váltam. Nekem most sem a legjobb eszköz, bár egyre több előnyét látom. Aki kicsit is vizuális típus, mindenképpen próbálja ki, próbálgassa. Kis gyakorlással ráérez a készítés módjára és onnan már nagyon gyorsan megy a dolog. Érdemes papíron is próbálkozni, de ha valaki gépen akarja csinálni, akkor itt van pár oldal, ahol ezt megteheti ingyen is akár.

Javaslatok:

Mindomo

Van ingyenes verzió is, bár eléggé korlátozott. Ingyen 3 térképet készíthetünk párhuzamosan. Ez eléggé kevés, arra jó, hogy kipróbálhassuk, ha tetszik az alkalmazás érdemes rá előfizetni. Lehet videó és audió fájlokat is beágyazni, megoszthatjuk másokkal, sőt lehetőség van a párhuzamos szerkesztésre is. (több felhasználó egyszerre szerkeszti a mindmap-et).

Freemind

Ez egy letölthető, gépen futó JAVA-ban írott program. Nagyon komplex térképeket lehet vele készíteni, sok funkciója van. Szabadon használható, nem kell érte fizetni.

MindManager

A Mindmanager az egyik legprofibb alkalmazás, ráadásul eléggé borsos ára van. 30 napos próbaverzióban azonban ki lehet próbálni. Eléggé enterprise megoldás. Nem csak egy mindmap szoftver, hanem minden funkciójával támogatja a közös munkát, a projektre figyelést. Támogatja az integrációt más alkalmazásokkal, mint például az Office alkalmazások. A felhasználói felülete pedig kísértetiesen hasonlít az Excel-éhez. Ha valaki erre gerjed, jó választás lehet.

XMind

Egy részben ingyenes, de bizonyos funkcióiban fizetős, letölthető alkalmazás az XMind, amely Windowsra, Macre és Linuxra is elérhető. Többféle mindmapet is készíthetünk és ami a legjobban tetszik, hogy PM-ként viszonylag egyszerűen Gantt-chartot is előállíthatok a segítségével.  Az export funkciókért azonban már fizetni kell.

Prezi.com

Ugye tudjuk, a prezi mindenre jó. MOst tényleg, például mindmap készítésre is egészen jó a prezi a maga zoomolós prezentációs technológiájával.