P1: Nincs kérdése a tesztnek

26 Már P1: Nincs kérdése a tesztnek

47580948-moodle_skull

Alapvető gonddal állunk szemben, főként akkor ha olyan tesztbankunk van, amelyben sok a kérdés. Akár több száz is lehet. Ezek közül első pillantásra nehéz kiszűrni a formailag problémás kérdéseket.

Érdekes, hogy a Moodle kérdés szerkesztőjében a Kérdés szövege mező nem kötelezően kitöltendő mező. Itt el lehet gondolkodni azon, hogy ez vajon bug vagy feature, de úgy érzem, hogy talán egy figyelmeztetést megérne, hogy ha ide nem írsz semmit, akkor ilyen lesz a kérdésed a tanuló előtt:

47580975-tesztmistake1

Igen jól látjuk, hogy nem látjuk. Mármint a kérdést. Sajnos fordult már elő, hogy ilyen kérdéseket kaptak a hallgatók, utána javítottam a problémásakat egyszerűen azzal, hogy a kérdés azonosítót bemásoltam a kérdés szövege mezőbe is.

Természetesen ez csak akkor jó, ha a kérdés azonosítója megegyezik a kérdés szövegével. Nálam mindig megegyezik, mert csak így tudom jól kezelni a kérdéseket. A listákban alapvetően a kérdés azonosító jelenik meg.

Az alábbi kép mutatja a “helyesen” és a “helytelenül” kitöltött kérdések közötti különbséget a kérdések listájában.

47581017-tesztmistake2

Amennyiben a “kérdés szövege látsszon a kérdések listáján” opciót is bejelöljük, rögtön láthatjuk a különbséget a jól és a rosszul definiált kérdések között. Így tehát az ellenőrzés legegyszerűbb módja, hogy bejelöljük ezt az opciót, majd szemmel végigfutjuk a kérdéseket. Ha mindenütt találunk a kérdések között még egy sort, akkor jó eséllyel rendben is vagyunk.

Ha problémás kérdést találunk, akkor egyszerűen kattintsunk a kérdés szerkesztése funkcióra és javítsuk ki a megszokott felületen a rontást.

Ez a probléma igen banálisnak tűnik, de nagy károkat tud okozni. Gondoljuk el, hogy vizsgáznak a hallgatók a rendszerben és egyszer csak olyan teszttel találják szembe magukat, ahol a válaszokat látják, de a kérdést is nekik kell kitalálni…

Amit nem értek, hogy miért is nem kötelező mező a kérdés szövege a Moodle-ben?