P2: Kurzus importálás után eltűnnek a képek

27 jún P2: Kurzus importálás után eltűnnek a képek

Moodle problémák minisorzat

Előfordul olyan, hogy egy meglévő kurzust szeretnénk újra felhasználni. Mégpedig úgy, hogy, nem tartjuk meg a teljes kurzust, vagy változtatunk valamit az eredetin. Ilyenkor jobban járunk, ha importáljuk a kurzust, hiszen ezzel egy teljesen új kurzust hozunk létre fizikailag azonos, ám gyakorlatilag mégis egyedi tartalommal.

Importálás után már úgy módosítjuk a tartalmat ahogy szeretnénk, ennek nem lesz hatása az eredeti kurzusra. Sokan minden félévben, sokszor azonos tartalommal új kurzust indítanak, egyszerűbben azért, mert így biztonságosabban tudják kezelni a kurzusaikat.

Az importálás nem egy bonyolult művelet. Létrehozzuk az új kurzust, aztán a meglévőből a tartalmat importáljuk a Moodle Importálás funkciójával. Elsőre minden tökéletes is. Adminnal nézve még másodikra is minden tökéletes, hiszen értelemszerűen jogosultak vagyunk a régi kurzushoz és az új kurzushoz is hozzáférni. A meglepetés azonban akkor ér minket, ha tanulóként látogatjuk a kurzust.

Előfordulhat bizony, hogy a képek és multimédia elemek nem jelennek meg. Én ezzel a problémával akkor találkoztam, amikor a lecke tevékenységet használtam tartalom továbbításra a tanuló felé. Az import során egyszerűen benne marad a leckében a képek és multimédia elemek eredeti elérési útja. Ha viszont nincs a tanulónak az eredeti kurzushoz jogosultsága, akkor sajnos ezeket a képeket és multimédia elemeket nem fogja látni.

Innen bizony hiányzik ez-az. Mondjuk egy kép.

Innen bizony hiányzik ez-az. Mondjuk egy kép.

Az ok egyszerű. A kép elérési útja fix a kurzusfájlban. Ez a moodle.xml fájl, itt is kell javítani a problémát. Jómagam úgy szoktam, hogy nem importálom a kurzust, hanem helyreállítom. A biztonsági mentés után egy szövegszerkesztővel (notepad++) javítom a képek és multimédia elemekt elérési útját. Ezután újracsomagolom a biztonsági mentés csomagot és feltöltöm a frissen létrehozott kurzusba. A helyreállítás után már rendben lesznek a képek.

A megoldást is videón mutatom meg: