18 feb Reload-Editor

Tudom, manapság már nem menő a SCORM szabvánnyal előhozakodni. Sokan a szabványt idejétmúltnak, az e-learning modern követelményeit ki nem elégítőnek tartják. Mégis, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy mi a szabványok legnagyobb előnye: kompatibilitás. A szabványok mellőzésének vagy be nem tartásának következményeként talán elég a webes szabályok önkényes értelmezéséből és egyéni megoldásokból származó bonyodalmakra gondolnunk, melyek ugyan pár éve kezdenek rendeződni, de még most is messze vagyunk a tökéletestől.

Azoknak pedig, akik nem a világháló vonzáskörébe tartoznak, szemléltető gyakorlati példaként próbáljanak Angliában bedugni bármit a konnektorba, amit itthonról vittek magukkal. Ugye, ugye, milyen jó is lenne, ha a konnektorok mindegyike SCORM kompatibilis lenne? Hiszen keretrendszerek jönnek mennek, változnak, de ha ismeretközlő tartalmaink nélkülözik a szabványos leírást, akkor kiszolgáltatjuk magunkat egy adott környezetnek, amely jelenleg lehet, hogy jövedelmező (akár pedagógiai szempontból is), de hosszútávon hátráltató tényező lehet.

Bizonyos megfontolások alapján tehát célszerű egyes anyagok esetében ragaszkodnunk az e-learning világának legnagyobb szabványához.

Media_httpwwwhasznald_bjafe

A legtöbb tananyaggyártó eszköz rendelkezik SCORM export funkcióval. Ezeknek azonban az a hátránya, hogy adott formátumot erőltetnek reánk. Bezárnak minket a saját környezetükbe, és ugyan a szabványos csatlakozó kimenet eredményeképpen könnyedén beilleszthetők bármely keretrendszerbe (konnektorba), mégis nem teszik lehetővé egyedi tananyagtartalmak létrehozását. Ehhez tartalomtól független SCORM szerkesztőre lesz szükség.

Talán a leginkább emlegetett eszköz ebben a témában az eXe, amely egy könnyen kezelhető tananyagszerkesztő eszköz, én mégis bizonyos esetekben kötöttnek éreztem magam a vele való munka során. Hiszen a SCORM lényege, hogy bármit kinevezhetünk SCO-nak (tanulási egységnek), így hatalmas szabadkezet kapunk. Ennek köszönhetően, azoknak akik jártasabbak a szabvány lelki világában megéri kipróbálni a Reload projekt szerkesztő programját.

A Reload Editor java alapú, így meglehetősen platform független, ráadásul opensource módon kinálja magát. A két egyetem (University of Bolton, University of Strathclyde) kooperációjában működő projekt célja, hogy megkönnyítsék a tanulási objektumok létrehozását, megosztását, illetve a lecketerveken keresztül érvényesítsék a pedagógiai módszertanokat. Ugyan elsőre riasztónak tűnhet a program felülete, ám végighaladva az interneten található számos segédlet valamelyikén (pl. 1, 2, 3 – vendégként bejelentkezve) hamar belejöhetünk a program használatába. Minden tananyagszerkesztőnek javasolt egy próbatétel a projekt eszközeivel. Várjuk a véleményeket! :)