19 okt Tanulmányok, cikkek

Megjelent az Oktatás-Informatikai folyóirat első száma, melyben a használd.hu tagjai közül többen is írtunk cikket, tanulmányt.Duchon Jenő – Számítógépes játékok az oktatás világában címmel írt egy tanulmányt. Az alábbi rövid felütés kedvcsináló hozzá.

Jártamban keltemben tapasztalom, hogy a játékokkal kapcsolatosan egyfajta szájhúzás alakul ki, főleg, ha a játszó személyt korával együtt kezdjük emlegetni. Amíg gyerekeknél elfogadott dolognak találjuk, ha idejét játékkal tölti, felnőttek esetében legjobb esetben is megmosolyogjuk. Pedig az életünk minden területén találkozunk a szórakoztató eszközök ezen típusával. Különösen, hogy ezek nagy része nem csak szórakoztatásra alkalmazható. A játszva tanulás eszköze és platformja nagyon sokféle lehet. Használhatunk társasjátékokat bábukkal, kialakíthatunk egyszerű szerepjátékokat az órán, fénymásolhatunk több oldalnyi papír alapú játékot. Ugyanakkor élhetünk a modernkori eszközökkel is, a számítógép által nyújtott digitális tartalmakkal.A műhelymunka témakörei:

    ÖrdögűzésA szörny megismeréseA virtuális és a valós világ kapcsolataSzámítógépes játékok az oktatásbanA feketelevesÖsszefoglalva

Jenei Zsolt – E-learning fejlesztési tapasztalatok felsőoktatási, nagyvállalati és piaci környezetben

Az alábbi rövid összehasonlító tanulmány egy szakmai retrospektív kíván lenni. Egyrészről a visszatekintés szándéka, másrészről az (ön)elemzés szükségessége késztetett a megírására. Az elmúlt években három eLearning fejlesztő csapatban dolgoztam. Eltérő szemléletet, gyakorlatot és nagyon különböző embereket volt alkalmam megismerni. Abban a formában, ahogy itt összevetem őket, természetesen már egyik sem létezik. Az időtényezőt figyelembe kell venni, nem egyidejűleg vettem részt a három közösség munkájában.A műhelytanulmány témakörei:

    A Kodolányi János FőiskolaA Magyar Telekom Képzési és Tudásmenedzsment igazgatóságaAz Eduweb Multimédia Zrt.Tanulság

Klötzl Ferenc – Wiki tanulmány

A Wikipédiából, a szabad lexikonból?”A wiki (illetve WikiWiki, kiejtése: [wiki] vagy [viki]) egyik speciális fajtája a hipertext rendszereknek, vagy pedig maga a szoftver, ami ennek készítését lehetővé teszi. A wikiwikiweb olyan webhely, amely wiki rendszer szerint, ennek felhasználásával működik, vagyis lehetővé teszi azt, hogy a felhasználók (vagy általános esetben bárki) a laphoz új tartalmakat adjanak, vagy azon tartalmat módosítsanak. Más szóval a wiki egy olyan tartalomkezelő rendszer, amelynek számos különböző implementációja létezik. Segítségével egész weboldalak is működtethetők (nem feltétlenül lexikon jelleggel), de alkalmazható a hagyományos fórumok helyett is a látogatók tapasztalatainak, véleményeinek strukturáltabb megjelenítésére.A Wiki (nagy W-betűvel) és a WikiWikiWeb megnevezésen általában az első wiki rendszert, a Portland Pattern Repository-t értjük, ezért sokan azt javasolják, hogy általában a wikiket kis kezdőbetűvel írjuk. Néhol a wiki helyett a wikiwiki vagy WikiWiki forma is használatos.A név maga a hawaii wiki wiki kifejezésből ered, ami “fürgét” vagy “nagyon gyorsat” jelent. A Honolulu repülőtéren a terminálok közötti járatokat nevezik Wiki Wiki Bus-nak, azt szándékozván jelezni, hogy e járatok gyorsan közlekednek.A Wiki ezen túl egy elterjedt maori és új-zélandi keresztnév.”A műhelytanulmány témakörei:

    Wiki a vállalatbanMilyen feladatoknál lehet jól használni?Projektmunka a wikibenPanaszkezelésRendezvény- és konferenciaszervezésSzervezeteken átívelő együttműködésTermékfejlesztésPályázati munkaKutatási tevékenységTipikus felhasználók és felhasználói előnyökFelhasználási esetekEgy wiki bevezetés sikerkritériumaiÖsszefoglalás

A teljes cikkek elolvashatók az Oktatás-Informatika folyóirat első számában, több más e-learninghez kapcsolódó érdekes cikkel egyetemben. A folyóiratról bővebb információ a hivatalos honlapon található. A folyóirathoz tartozik egy közösségi oldal is, ahol a megjelent cikkekkel kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni, hozzászólni, vitát folytatni. Az általunk készített tanulmányokat az Oktatás-Informatikai folyóirat második számának megjelenésével egy időben itt is közzétesszük a Tudásbázisban.