18 nov Tesztek importálása Moodle-be – hasznos alkalmazáscsomag

Úgy alakult, hogy egy hamarosan lezárásra kerülő projekt kapcsán, melyet be is fogok majd itt mutatni kicsit részletesebben, szükség volt nagy mennyiségű tesztkérdések Moodle 2.7 rendszerbe juttatására. Legkevesebb 320 kérdésről van szó, így olyan megoldás kellett, amivel mindez viszonylag gyorsan és fájdalommentesen megoldható.

Duchon Jenő sietett a segítségemre azzal, hogy blogján publikálta és mindenkinek elérhetővé tette kis minialkalmazását, amely pont ezt a folyamatot teszi szinte fájdalommentessé.

Az általa készített parser a következőket tudja:

  • Igaz/hamis kérdések átforgatását doc-ból importálható Moodle XML-be
  • Egyszeres és többszörös választásos tesztkérdések átforgatását Moodle XML-be
  • A pontozás módja is választható (stricht vagy open)

Az, hogy az importálás megtörténhessen egy megfelelően stílusozott dokumentumot kell készíteni a kérdésekkel és válaszokkal, majd a parserrel ezt a dokumentumot fel kell dolgoztatni és előállítani a mérsékelten bonyolult CTRL+C, CTRL+V billentyűkombináció, valamint egy értelmes text editor használatával az importálandó xml állományt.

Ha mindent jól csináltunk (nagyjából egy óvodás, ha követi Jenő leírását, akkor jól tudja csinálni) kijön az egészből a megfelelő xml, amit a Moodle felületén kell importálnunk a kérdésbankba. Ennyi az egész.

A lényeg:

Jenő posztja, amelyben megosztja a legfrissebb alkalmazást.

Jenő nagyon részletes és szájbarágós leírása a dokumentumsablon használatáról és a parser használatáról.