28 Sze Web 2.0 – Mi volt előtte, mi ez és mi lesz utána

Megkezdődött az őszi félév az egyetemen. Idén sportszervezős hallgatókat próbálom bevezetni az informatika világába. Nem, ez a kurzus nem programozásról, nem számítógépekről szól. Sokkal inkább olyan alkalmazásokat mutatok be, amelyeknek reméljük a további tanulmányaik során hasznát veszik.

Az első óra a web 2.0-ról szól. Megismerünk pár olyan alkalmazást, amelyet a webkettes jelzővel szoktunk emlegetni. Beszélgetünk arról, hogy mi is volt a webkettő előtt és vajon mi jöhet utána. Meglepő mennyire tájékozatlanok a hallgatók. Pedig már olyan korban születtek, amikor elérhető volt az internet, és volt akár a háztartásokban is számítógép, még ha az nem is volt összekötve a világhálóval. Ez volt az a kor, amikor még keveseknek volt e-mail címe és ha láttunk is weboldalt az fogott meg rajta, hogy a világ másik feléről kapjuk az információt és nem az milyen jól is néz ki.

Az órát egy 15 perces videóval kezdem, amelyet éppen a második órám előtt osztott meg Gémes Tibi. EZ a videó egy kordokumentum. Meglehetősen érdekes és a segítségével olyan környezetet tudok bemutatni a hallgatóknak, amire ma már képtelen lennék. Látszanak a korabeli weboldalak, érzik az, hogy alig van fogalmuk az internetről az akkori egyetemistáknak, de tudják, hogy valami nagyon izgalmasat kattintgatnak. Sokat beszélgetünk erről az időszakról a mostani fiatalokkal és mosolyogva nézik végig a filmet.

Utána sokkal könnyebb a figyelmüket fenntartani, már látják milyen elképzelhetetlenül más volt a kilencvenes évek eleje.